Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
97 Tracker Speed sensor 'A'
06-27-2018, 08:57 AM (This post was last modified: 06-27-2018 08:57 AM by Jacklalanne.)
Post: #1
97 Tracker Speed sensor 'A'
My 97 Tracker (4WD automatic w/locking hubs) is throwing a code (PO500) for "Speed sensor A". My speedo and cruise will not function. Does anyone on the forum know where 'Speed sensor A' is located? Huh
Thank you, Jack
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-27-2018, 11:28 AM (This post was last modified: 06-27-2018 11:30 AM by fixkick.)
Post: #2
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
which trans, 4speed or 3? (the 4 speed has its own vss2, and if it fails, the backup is used, in the head speedo guts)
The cruise i think only runs off VSS1 in the head.

in the speed head
does the odometer work? if yes the reed will click.,

vss1 is in the speedo, its a reed switch,
vss2, is on tail end main transmission, if 4speed , or end of 4wd box.

vss1 reed

http://www.fixkick.com/sensors/speedo/speedo-guts2.jpg

http://www.fixkick.com
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-28-2018, 12:35 AM
Post: #3
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
Hi Fixkick...It's an automatic transmission. No. my odometer, cruise and speedometer are all out of order. Code PO0500 Speed sensor A
Thank you
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-28-2018, 12:43 AM
Post: #4
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
BTW Sidekick, It's a '3-speed' auto if that matters...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-28-2018, 02:03 AM
Post: #5
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
the cable there is dead. (the odometers almost never fail, so is prime clue there) (in your case all 3fail) so... cable is not turning, only why remains.
see words here ,snapped.


http://www.fixkick.com/sensors/speedo/un...speed.html

http://www.fixkick.com
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-2018, 11:17 AM
Post: #6
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
(06-28-2018 02:03 AM)fixkick Wrote:  the cable there is dead. (the odometers almost never fail, so is prime clue there) (in your case all 3fail) so... cable is not turning, only why remains.
see words here ,snapped.


http://www.fixkick.com/sensors/speedo/un...speed.html

Hi Fixkick, If the cable breaks will it throw a code (PO500) for the speed sensor and disable the cruise control? When you press the cruise switch the light comes on, but no cruise.
Thank you again, Russ
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-2018, 12:06 PM
Post: #7
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
yes, the cable runs 3 things.
odom
speedo
and the VSS vehicle sensor.
when the 3 go dead, vss is dead. and so be the cruse.
your 3 speed car has only 1 vss sensor,
its dead.
its dead because the cable is not turning
find out why it will no spin,
cable bad or fell off either end.
the rear of the transfer case gear spins the cable, its not spinning.

http://www.fixkick.com
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-2018, 10:53 PM
Post: #8
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
(06-29-2018 12:06 PM)fixkick Wrote:  yes, the cable runs 3 things.
odom
speedo
and the VSS vehicle sensor.
when the 3 go dead, vss is dead. and so be the cruse.
your 3 speed car has only 1 vss sensor,
its dead.
its dead because the cable is not turning
find out why it will no spin,
cable bad or fell off either end.
the rear of the transfer case gear spins the cable, its not spinning.

Thanks a lot fixkick. I will start on it today.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-01-2018, 11:46 PM
Post: #9
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
What is the best way to re-install the rubber grommet that goes thru the firewall? Is it OK to slice thru it and spread it apart so the cable sheathing can be pushed into it prior to install? Also, I broke the 2 in white plastic clamping device that holds the cable tight onto the firewall. What is the best way to replace it so my cable is secured and can't move around? Are you aware of someplace to find a used instrument cluster should I need to replace mine. Can I rebuild mine? I'm not having any luck finding one online I've tried eBay and amazon. Again, thank you ! so much ! for all your help. Regards, Russ
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-10-2018, 08:52 PM
Post: #10
RE: 97 Tracker Speed sensor 'A'
what grommet, ? speedo cable?
these parts are not sold now;.
if suzuki, or GM (geo) show the part discontinued it is.
clusters used are on ebay, but many are no good, any of 1 to 5 + meters inside or more things inside.
so on mine had to buy 2 clusters same and mix parts. (same bottom sticker number on the cluster)
my cluster pages shows all the bad news here.
what fails? you never said which feature inside fail. its not the VSS , as that is a cable that does not spin, causes VSS to fail

http://www.fixkick.com/sensors/speedo/un...speed.html


the fire wall clamp suz, number is. here?


[Image: 3_10_07_18_5_51_54.jpeg]

http://www.fixkick.com
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)